---

Nieuwsbrief Kenniscentrum De Bolder

 

U ontvangt vandaag de tweede nieuwsbrief van Kenniscentrum De Bolder. Met deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van waar we op De Bolder mee bezig zijn. Naast het lesgeven aan kinderen die net iets meer nodig hebben van hun school, zijn we bezig met het ontwikkelen van een kenniscentrum. Ons doel is om voor zoveel mogelijk kinderen, hun ouders en onderwijsprofessionals informatie en hulp beschikbaar te maken. 

Deze keer kunt u in het artikel lezen wat de succesfactoren zijn bij leesbevordering. In boekentips is er aandacht voor een speelse introductie van luisterboeken, voor sommige kinderen een goede manier om van verhalen te genieten, zonder te lezen. Tenslotte wijs ik u op de agenda waarin twee interessante bijeenkomsten aangekondigd worden. Opgave hiervoor kan ook altijd via het telefoonnummer van de Bolder: 0517-392655

Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief via info@sbo-debolder.nl

We wensen u veel leesplezier.

---

19 mei 2016 - 15.30 tot 17.30 uur - lezing voor IB' ers en leerkrachten over de sociale en emotionele aspecten rondom dyslexie door Braams. 

Naar opgave via site

 

25 mei 2016 - 14.00 tot 16.00 uur - eerste leerbijeenkomst vanuit Kenniscentrum De Bolder - gedragsproblemen in de klas.

Naar de uitnodiging

Heeft u vragen of wilt u eens langskomen voor een rondleiding? Bel dan voor een afspraak naar 0517 - 39 26 55 of mail naar info@sbo-debolder.nl

---

Geslaagde startbijeenkomst Kurzweil

15 leerlingen, hun ouders en hun leerkrachten hebben de startbijeenkomst voor Kurzweil bijgewoond. De kinderen gaan in de klas met Kurzweil werken. De bijeenkomst had als doel om het programma te leren kennen en te verkennen.

 

Weekendschool Franeker nog in 2016 definitief van start 

In Franeker start na de herfstvakantie Weekendschool Franeker. Dit is een school voor aanvullend onderwijs in Franekeradeel e.o. voor nieuwsgierige en gemotiveerde kinderen van 10 tot 14 jaar die minder mogelijkheden en kansen hebben om hun talenten te ontwikkelen. Zij krijgen eens per twee weken les op zondagmiddag van gastdocenten die spannende, interessante of mooie beroepen hebben en hier vol passie en enthousiasme over kunnen vertellen.

---

Leesbevordering, de succesfactoren

Leren lezen doen de meeste kinderen met plezier. Maar als kinderen ouder worden, gaan ze het lezen van boeken minder leuk vinden. 7-jarigen scoren ruim bovengemiddeld met items als ‘lezen niet kunnen missen’ en ‘er lekker bij kunnen fantaseren’. Zij hebben een positieve leesattitude, die op 15-jarige leeftijd is veranderd naar neutraal. De groep kinderen die het lezen van boeken bewust mijdt, een “amotivatie” ontwikkelt, groeit in dezelfde leeftijdsfase. 

Wat vergroot nu de kans dat de leeservaring van een kind positief uitpakt? In dit artikel behandelen we acht succesfactoren voor leesbevordering. 

Naar het artikel

---

Boekentips

Ik groot, jij klein van Lilli L'Aronge

Een grote wezel en een kleine wezel. Veel meer heb je niet nodig om een sterk prentenboek te maken. Al helpt het natuurlijk wel wanneer ze samen ook nog lekker ondeugend zijn. Wezel en wezeltje eten ijsjes, doen plasjes, spelen, winkelen, tekenen en kussen. De eenvoudige tekst is kort maar krachtig ('jij springt, ik vang je op'; 'jij zwiert, ik geef het op'). Vanaf ca. 3 jaar. 

Blote vakantie van Marjon Hoffman

Lars heeft er zin in: vakantie in Frankrijk. Maar zijn moeder heeft een huisje uitgezocht op een heel raar park. Iedereen loopt daar in zijn blootje. Zo stom! Daar doet Lars dus niet aan mee. En zijn broer Morris ook niet. Op het strand ontmoeten ze twee leuke meisjes ...

Ook verkrijgbaar als makkelijk lezen.

Op een ochtend vroeg in de zomer van Toon Tellegen

In deze bundel met nieuwe verhalen over de eekhoorn, de mier en de andere dieren geeft de zwaluw een feest waarop alle gasten moeten vliegen. De leeuw wil niet langer brullen, maar zingen als de nachtegaal. Het nijlpaard is verschrikkelijk boos op de neushoorn maar weet zelf niet meer waarom. En op een dag stormt het zo dat alle dieren worden weggeblazen. 

Kees Komma & de boekenbende

Kees Komma en de boekenbende is een leuke gratis game die spelenderwijs lezen en luisteren combineert en zo een eerste kennismaking biedt met gesproken boeken.

Klik hier om het spel te spelen

 

---