Nieuwsbrief Kenniscentrum De Bolder

In de derde nieuwsbrief van Kenniscentrum De Bolder vindt u een artikel over de hulpmiddelen en (gratis) apps die dyslectici kunnen helpen om vaardigheden te oefenen, maar ook om het leven ietsje gemakkelijker te maken.

In de Boekentips hebben we een link gezet naar de digitale prentenboeken van de bibliotheek. Een prachtig initiatief van de bibliotheek samen met de beeldbank. De prentenboeken zijn vrij om te gebruiken.

Tenslotte wijzen we u op de agenda waarin weer een interessante bijeenkomst aangekondigd wordt. Opgave hiervoor kan ook altijd via het telefoonnummer van de Bolder: 0517-392655

Heeft u de nieuwsbrief doorgestuurd gekregen? U kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief via info@sbo-debolder.nl

We wensen u veel leesplezier.

---

In de nieuwsbrief van september zal de agenda voor schooljaar 16/17 verschijnen.

Heeft u vragen of wilt u eens langskomen voor een rondleiding? Bel dan voor een afspraak naar 0517 - 39 26 55 of mail naar info@sbo-debolder.nl

Geslaagde startbijeenkomst Kurzweil

15 leerlingen, hun ouders en hun leerkrachten hebben de startbijeenkomst voor Kurzweil bijgewoond. De kinderen gaan in de klas met Kurzweil werken. De bijeenkomst had als doel om het programma te leren kennen en te verkennen.

Weekendschool Franeker nog in 2016 definitief van start

In Franeker start na de herfstvakantie Weekendschool Franeker. Dit is een school voor aanvullend onderwijs in Franekeradeel e.o. voor nieuwsgierige en gemotiveerde kinderen van 10 tot 14 jaar die minder mogelijkheden en kansen hebben om hun talenten te ontwikkelen. Zij krijgen eens per twee weken les op zondagmiddag van gastdocenten die spannende, interessante of mooie beroepen hebben en hier vol passie en enthousiasme over kunnen vertellen.

Hulpmiddelen voor dyslectici

Vanaf groep 5 leren kinderen steeds zelfstandiger gebruik te maken van informatiebronnen en hun leeswoordenschat uit te breiden. Kinderen met ernstige leesproblemen of dyslexie lukt dit niet altijd zelfstandig. Zij hebben vaak moeite met het niveau en de grote hoeveelheid van de teksten. Tegenwoordig zijn er veel handige apps en hulpmiddelen beschikbaar. Dat is handig omdat kinderen vaak zelf al over een tablet of mobiel kunnen beschikken. In dit artikel hebben we een aantal gratis apps op een rijtje gezet.

Naar het artikel

Boekentips

Marcs grote gevaarlijke tanden van Jarvis

Dit boek gaat over Marc, een alligator die leeft in het moeras. Marc heeft een blinkend, scherp gebit en daarmee jaagt hij de andere dieren de stuipen op het lijf. Ze zijn doodsbang voor hem! Hij heeft daarom ook geen vrienden, hij is helemaal alleen. Maar dan ontdekt Barry Bever het geheim van Marc… En dat verandert alles! In het boek staan mooie grote krijttekeningen van Marc en de andere dieren. Een fijn boek om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar.

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren van Tom Llewellyn

De eerste keer dat Josh en zijn ouders, opa en broertje hun nieuwe huis zien, valt het hen op dat het geen gewoon huis is. Het is een vreemd huis, met scheve vloeren en teksten op de muren. Ook komen ze erachter dat er een rattenfamilie woont die kan praten. Dan vinden ze een dagboek waar raadsels in staan die ze wel moeten oplossen omdat er anders een ramp gebeurt… Spannend (maar niet te eng) boek, met grappige situaties en avontuur voor iedereen die van bizarre ideeën houdt.

Vanaf 9 jaar.

Wonderlijke wereldatlas van Deborah Murrell

In deze prachtige atlas staan niet alleen landkaarten, maar ook heel veel achtergrondinformatie, vaak als infographics. Er staan heel veel weetjes in en de atlas staat vol met tekeningen, grafieken en kleurige foto’s. Achterin staat een quiz, waarmee je de opgedane kennis kunt testen. Een waardevolle atlas, die je goed kunt gebruiken als bron voor een werkstuk, of om thuis of op school lekker in te neuzen.

Vanaf 9  jaar.

Digitale prentenboeken

Op Bibliotheek.nl zijn de digitale prentenboeken van Schooltv Beeldbank gebundeld. Zo ontstaat er een database met digitale prentenboeken die thuis en in de klas te gebruiken zijn. Er is geen lidmaatschap nodig.

De digitale prentenboeken zijn geschikt voor groep 1 t/m 4.

Naar het overzicht